Microsoft SQL Server (MSSQL), Microsoft tarafından geliştirilen kurumsal düzeyde bir İlişkisel Veritabanı Yönetim Sistemidir (RDBMS - Relational Database Management System). Verileri tablolar halinde düzenli, güvenli ve tutarlı bir şekilde depolamak, yönetmek ve sorgulamak için kullanılır.

Temel sorgulama dili olarak SQL standardının üzerine eklenen prosedürel yeteneklere (fonksiyonlar, değişkenler, koşullu yapılar, hata yakalama vb.) sahip olan T-SQL (Transact-SQL) kullanılır.

1. Temel Mimarisi ve Nasıl Çalışır?
MSSQL Server istemci-sunucu (Client-Server) mimarisiyle çalışır ve temel olarak iki ana bileşenden oluşur:

Database Engine (Veritabanı Motoru): Sistemin kalbidir. Verilerin diske yazılması, diskten okunması, bellek (RAM) yönetimi, sorguların optimize edilmesi (Query Optimizer) ve işlemlerin güvenliği/tutarlılığı (ACID ilkeleri) bu motor tarafından yönetilir.

SQLOS (SQL Server Operating System): İşletim sistemi ile veritabanı motoru arasında çalışan bir alt katmandır. Thread yönetimi, bellek bloklama, I/O yönetimi ve kilit (locking/deadlock) mekanizmalarını işletim sistemine yük bindirmeden optimize eder.

2. Öne Çıkan Temel Özellikleri
ACID Uyumluluğu: Atomicity (Bölünemezlik), Consistency (Tutarlılık), Isolation (İzolasyon) ve Durability (Kalıcılık) kurallarını tam olarak destekleyerek veri kayıplarını ve çakışmaları engeller.

Yüksek Erişilebilirlik (Always On): Kritik sistemlerde kesintisiz çalışmayı garanti etmek amacıyla Always On Availability Groups ve Failover Clustering gibi gelişmiş yedekleme ve yük dengeleme çözümleri sunar.

Güvenlik Mekanizmaları:

TDE (Transparent Data Encryption): Veritabanı dosyalarını ve yedeklerini disk seviyesinde şifreler.

Always Encrypted: Hassas sütun verilerini hem istemcide hem de iletim sırasında şifreli tutar; veritabanı yöneticisi dahi şifrelenmiş veriyi düz metin olarak göremez.

Row-Level Security & Data Masking: Satır bazlı erişim denetimi ve hassas verilerin (kredi kartı, telefon vb.) dinamik olarak maskelenmesi.

Çoklu Platform Desteği: Tarihsel olarak yalnızca Windows üzerinde çalışan MSSQL, 2017 sürümünden itibaren Linux dağıtımları (RHEL, Ubuntu, AlmaLinux) ve Docker/Kubernetes konteyner ortamlarında da tam performansla çalışabilmektedir.

3. Yaygın Kullanım Alanları ve Sürümleri
Kullanım Alanları: Kurumsal ERP ve CRM sistemleri, finans/bankacılık altyapıları, yüksek trafikli e-ticaret siteleri, veri ambarları ve analitik sistemler.

Temel Sürümler (Editions):

Express: Ücretsiz sürüm. Maksimum 1 soket (4 çekirdek), 1410 MB RAM ve veritabanı başına 10 GB disk sınırı bulunur; küçük projeler ve test ortamları için idealdir.

Developer: Kurumsal (Enterprise) sürümün tüm özelliklerini barındırır; ücretsizdir ancak yalnızca geliştirme/test ortamlarında kullanılabilir, prodüksiyon yasaktır.

Standard: Orta ölçekli uygulamalar için temel veritabanı, raporlama ve analiz desteği sunan lisanslı sürüm.

Enterprise: Sınırsız işlemci/RAM desteği, gelişmiş yüksek erişilebilirlik (Always On), kapsamlı güvenlik ve iş zekası araçları sunan kurumsal lisanslı sürüm.