cPanel, uzun yıllar boyunca yalnızca RHEL tabanlı (CentOS, AlmaLinux, CloudLinux) sistemleri destekledikten sonra Ubuntu LTS sürümlerine de resmi destek getirdi.
Bu rehberde, temiz bir Ubuntu 20.04 LTS veya Ubuntu 22.04 LTS sunucu üzerine cPanel & WHM kurulumunu adım adım gerçekleştiriyoruz.
Kurulum Öncesi Gereksinimler
İşletim Sistemi: Temiz (minimal) Ubuntu 20.04 LTS veya 22.04 LTS (üzerinde Apache, Nginx, PHP veya MySQL kurulu olmamalıdır).
Donanım: Minimum 1 GB RAM (Önerilen: 2 GB+), 1 vCPU, minimum 20 GB disk alanı.
Ağ: Statik bir IPv4 adresi ve geçerli bir FQDN (Fully Qualified Domain Name).
Erişim: root yetkisi.
1. Sistem Güncellemesi ve Gereksinimlerin Yüklenmesi
SSH ile sunucuya root olarak bağlandıktan sonra mevcut paketleri güncelleyin ve kurulum betiği için gereken araçları kurun:
Eğer çekirdek (kernel) güncellemesi yapıldıysa sunucuyu yeniden başlatın:
2. Hostname Yapılandırması
cPanel, sunucunun geçerli bir FQDN hostname adresine sahip olmasını zorunlu tutar. Hostname adresinizi tanımlayın:
Doğrulamak için:
Önemli: Hostname adresinizin (server.alanadiniz.com), DNS yönetiminizde sunucunuzun statik IP adresine yönlendirilmiş bir A kaydı olduğundan emin olun.
3. Ubuntu Güvenlik Duvarı (UFW) Ayarı
cPanel kendi dahili firewall ve port yönetimini kurup yapılandıracağı için Ubuntu'nun varsayılan güvenlik duvarı ufw servisini devre dışı bırakmanız önerilir:
4. cPanel & WHM Otomatik Kurulumunu Başlatma
Kurulum sürecinin internet kopması veya SSH oturumunun sonlanması nedeniyle yarıda kesilmesini önlemek için işlemi screen oturumu içinde çalıştırmak faydalıdır:
Resmi cPanel yükleme betiğini çekin ve kurulumu başlatın:
Süre: Bu işlem sunucunuzun işlemci gücüne ve disk/ağ hızına bağlı olarak ortalama 15 ila 45 dakika sürebilir. Kurulum tamamlandığında ekranda WHM erişim bağlantısı görüntülenecektir.
5. WHM Web Paneline İlk Giriş ve Yapılandırma
Kurulum bittiğinde tarayıcınızdan WHM yönetim arayüzüne bağlanın:
Kullanıcı Adı: root
Parola: Sunucunuzun root parolası
Giriş yaptıktan sonra:
cPanel Hizmet Sözleşmesi'ni (EULA) onaylayın.
cPanel Store hesabınızla giriş yaparak sunucunuza 15 günlük ücretsiz deneme lisansını (Trial) bağlayın veya mevcut lisansınızı doğrulayın.
Sunucu bildirimleri için yönetici e-posta adresinizi ve DNS çözümleyicileri (Resolver) girerek ilk sihirbazı tamamlayın.
Kurulum Sonrası Hızlı Kontroller
SSH üzerinden lisans durumunu doğrulamak isterseniz:
Servislerin durumunu toplu olarak kontrol etmek için:
Bu rehberde, temiz bir Ubuntu 20.04 LTS veya Ubuntu 22.04 LTS sunucu üzerine cPanel & WHM kurulumunu adım adım gerçekleştiriyoruz.
Kurulum Öncesi Gereksinimler
İşletim Sistemi: Temiz (minimal) Ubuntu 20.04 LTS veya 22.04 LTS (üzerinde Apache, Nginx, PHP veya MySQL kurulu olmamalıdır).
Donanım: Minimum 1 GB RAM (Önerilen: 2 GB+), 1 vCPU, minimum 20 GB disk alanı.
Ağ: Statik bir IPv4 adresi ve geçerli bir FQDN (Fully Qualified Domain Name).
Erişim: root yetkisi.
1. Sistem Güncellemesi ve Gereksinimlerin Yüklenmesi
SSH ile sunucuya root olarak bağlandıktan sonra mevcut paketleri güncelleyin ve kurulum betiği için gereken araçları kurun:
apt update && apt upgrade -y
apt install -y curl wget perlEğer çekirdek (kernel) güncellemesi yapıldıysa sunucuyu yeniden başlatın:
reboot2. Hostname Yapılandırması
cPanel, sunucunun geçerli bir FQDN hostname adresine sahip olmasını zorunlu tutar. Hostname adresinizi tanımlayın:
hostnamectl set-hostname server.alanadiniz.comDoğrulamak için:
hostname -fÖnemli: Hostname adresinizin (server.alanadiniz.com), DNS yönetiminizde sunucunuzun statik IP adresine yönlendirilmiş bir A kaydı olduğundan emin olun.
3. Ubuntu Güvenlik Duvarı (UFW) Ayarı
cPanel kendi dahili firewall ve port yönetimini kurup yapılandıracağı için Ubuntu'nun varsayılan güvenlik duvarı ufw servisini devre dışı bırakmanız önerilir:
ufw disable
iptables -F4. cPanel & WHM Otomatik Kurulumunu Başlatma
Kurulum sürecinin internet kopması veya SSH oturumunun sonlanması nedeniyle yarıda kesilmesini önlemek için işlemi screen oturumu içinde çalıştırmak faydalıdır:
apt install -y screen
screen -S cpanel-kurulumResmi cPanel yükleme betiğini çekin ve kurulumu başlatın:
cd /home && curl -o latest -L https://securedownloads.cpanel.net/latest && sh latestSüre: Bu işlem sunucunuzun işlemci gücüne ve disk/ağ hızına bağlı olarak ortalama 15 ila 45 dakika sürebilir. Kurulum tamamlandığında ekranda WHM erişim bağlantısı görüntülenecektir.
5. WHM Web Paneline İlk Giriş ve Yapılandırma
Kurulum bittiğinde tarayıcınızdan WHM yönetim arayüzüne bağlanın:
https://sunucu-ip-adresiniz:2087
veya
https://server.alanadiniz.com:2087Kullanıcı Adı: root
Parola: Sunucunuzun root parolası
Giriş yaptıktan sonra:
cPanel Hizmet Sözleşmesi'ni (EULA) onaylayın.
cPanel Store hesabınızla giriş yaparak sunucunuza 15 günlük ücretsiz deneme lisansını (Trial) bağlayın veya mevcut lisansınızı doğrulayın.
Sunucu bildirimleri için yönetici e-posta adresinizi ve DNS çözümleyicileri (Resolver) girerek ilk sihirbazı tamamlayın.
Kurulum Sonrası Hızlı Kontroller
SSH üzerinden lisans durumunu doğrulamak isterseniz:
/usr/local/cpanel/cpkeycltServislerin durumunu toplu olarak kontrol etmek için:
/scripts/restartsrv_all